Dark moon


Składniki:

20 ml vermouth rosso

20 mil curacao blue


Sposób przygotowania:

CIN&CIN Vermouth Rosso i brandy mieszamy razem w oddzielnym kieliszku następnie delikatnie przelewamy do drugiego kieliszka, gdzie znajduje się blue curacao (przelewamy delikatnie po ściance).

Dzień na plaży


Składkniki

30 ml malibu

15 ml amaretto

120 ml sok pomarańczowego

15 ml syropu granadine


Sposób przygotowania:

Malibu, amaretto i sok pomarańczowy wlewamy po kolei do szklanki wypełnionej do połowy lodem. Na koniec wlewamy powoli na środek grenadyny tak żeby utworzyć efekt zlewania się się kolorów podobnych jak w Tequila Sunrise

Frise de Lux

 

Składniki:

20 ml czystej wódki

20 ml syropu truskawkowego

20 ml soku z cytryny

30 ml soku grapefruitowego


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przelewamy do kieliszka koktajlowego.

Los AngelesLos Angeles

 

Składniki:

40 ml wódki

20 ml likieru pomarańczowego

20 ml soku pomarańczowego

20 ml soku grejpfrutowego

20 ml soku ananasowego

20 ml soku z marakui

10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

20 ml grenadiny

1/4 cytryny

1 łyżeczka cukru


Sposób przygotowania:

Brzeg szklanki do long drinków nacieramy sokiem z cytryny i zanurzamy w cukrze. Do shakera wkładamy 4 kostki lodu i wlewamy: 40 ml wódki, 20 ml likieru pomarańczowego, po 20 ml soku pomarańczowego, grejpfrutowego, ananasowego i z marakui, 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 20 ml grenadiny; wrzucamy 1/4 cytryny i 1 łyżeczkę cukru. Shaker potrząsamy przez 15 sekund. Zawartość shakera przecedzamy do szklanki, do której wcześniej włożyliśmy 3 kostki lodu. Podajemy ze słomką.

Mojito RumMojito z rumem

 

Składniki:

40 ml likieru kokosowego
105 ml soku ananasowgo
5 ml syropu grenadine
4 kostki lodu
do dekoracji: kawałek ananasa z pióropuszem


Sposób przygotowania:

Lód włożyć do wysokiego kieliszka, wlać syrop, likier i sok, zamieszać. Przed podaniem udekorować koktail ananasem.

Bloody MaryBloody Mary

 

Składniki:

5 cytryn

200 ml wódki

1 łyżka chrzanu

1 łyżka sosu worcester

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka tabasco

1/2 litra soku pomidorowego

seler naciowy

 


 

Sposób przygotowania:

Do dużego dzbanka wsypać pokruszony lód (ok. 1/2 pojemności). Wycisnąć sok z cytryn. Dodać po kolei wszystkie składniki (oprócz selera). Dokładnie wymieszać. Podawać w długich szklankach z łodygą selera.

PinacoladaPinacolada

 

Składniki:

40 ml likieru kokosowego
105 ml soku ananasowgo
5 ml syropu grenadine
4 kostki lodu
do dekoracji: kawałek ananasa z pióropuszem


Sposób przygotowania:

Lód włożyć do wysokiego kieliszka, wlać syrop, likier i sok, zamieszać. Przed podaniem udekorować koktail ananasem.

White RussianWhite Russian

 

Składniki:

30 ml czystej wódki

20 ml likieru kawowego (Kahlua)

10 ml śmietany kremówki lub mleka (3.2-proc.)

lód (kostki lub grubo pokruszony)

 

Sposób przygotowania:

Wódkę i likier kawowy oraz kilka kostek lodu umieść w szklanicy barmańskiej i wymieszaj. Gotowy drink przelej do kieliszka koktajlowego. Dopełnij dobrze schłodzoną śmietanką lub mlekiem

Mojito MalinaMojito Malinowe

 

Składniki:

40 ml białego rumu
1 limonka pokrojona na 14-16 cząstek
5-6 łyżeczek brązowego cukru lub 30 ml syropu cukrowego
8 listków mięty
kruszony lód
40 ml wody sodowej
8 malin


Sposób przygotowania:

Utrzyj limonki z cukrem, malinami i miętą, dodaj rum i lód, dopełnij wodą sodową, wymieszaj. Brzeg kieliszka udekoruj listkiem mięty, wlej koktajl. Podawaj od razu.

Miodowe OrzeźwienieMiodowe Orzeźwienie


Składniki:

80 ml miodu pitnego (może być czwórniak)
60 ml niegazowanej wody mineralnej lub soku jabłkowego
10 ml soku z cytryny
plasterek cytryny
listek mięty


Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki koktajlu, schłodź w lodówce, wlej do szklaneczki (możesz wrzucić kostkę lodu) udekorowanej plasterkiem cytryny i listkiem mięty.

Mint SurferMint Surfer


Składniki:

20 ml Żołądkowa Gorzka z Miętą
20 ml likier melonowy
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml sok jabłkowy
Sprite lub 7up


Sposób przygotowania:

Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.

Manhatan shotManhatan Shot


Składniki:

50 ml whisky
25 ml słodkiego vermouthu
kropla angostury bitters


Sposób przygotowania:

Do szklanki z lodem wlać whisky, vermouth i bitters. Zamieszać, aż alkohol się schłodzi. Podawać ze skórką cytryny.

 

MartiniMartini


Składniki:

50 ml ginu
400 ml wytrawnego martini
zielone oliwki


Sposób przygotowania:

Składniki wlać do shakera, dodać lód, wstrząsnąć (wtedy to będzie drink Bonda) lub wymieszać i wlać do schłodzonego kieliszka. Dodać oliwkę i paseczek skórki cytrynowej.

gimletGimlet


Składniki:

sok z limonki 15 ml
gin 60 ml
3-4 krople angostury


Sposób przygotowania:

Do szklanki włożyć dużo lodu oraz kolejno sok, gin i angosturę. Ulubiony drink detektywa Filipa Marlowe, często pijał go bez angostury.

delikatny caribeanDelikatny Caribean


Składniki:

Herbata Irving Oriental Gardens Biała z Płatkami Róży i Nagietka
50 ml rumu
100 ml kremu kokosowego
2 łyżeczki wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Drinka można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. zmieszany w shakerze podawać z pomaranczą.

Ice RedIce Red


Składniki:

50 dag poziomek lub malin
20 dag miodu
1 szklanka białego musującego wina
1 białko

kilka jagód do ozdoby


Sposób przygotowania:

Owoce przebierz, opłucz, dokładnie osusz, przetrzyj przez gęste sito, by nie było pestek. Miód rozpuść w winie, białko jajka ubij na sztywną pianę, w miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, wstaw na 3 godz. do zamrażalnika. Zamrożoną masę pokrusz i utrzyj w mikserze lub spulchnij, skrobiąc łyżką. Szybko przełóż do pucharków, przybierz całymi  owocami, od razu podawaj.

Musujacy kruszonMusujący Kruszon


Składniki:

po butelce dobrze schłodzonego białego wytrawnego wina i wina musującego
1/2 szklanki wermutu
brzoskwinie z puszki
limonka, czerwona i jasna pomarańcza


Sposób przygotowania:

Brzoskwinie pokroić, zalać wermutem wymieszanym z sokiem z limonki, wstawić do lodówki na 2 godziny. Z pomarańczy wycisnąć sok, odłożyć plasterki do dekoracji. Wina wymieszać z sokiem pomarańczowym i zalewą z brzoskwiń, wrzucić kostki lodu.

Sweet Dream

 

Składniki:

20 ml gorzkiej żołądkowej

10 ml soku z cytryny

40 ml soku ananasowego

 

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem